Open huizen | Oktober en November

10 mei 2021

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben wij van OCW zelftesten gekregen. Wij zien binnen onze scholen nog geen oploop van de besmettingen.Het blijft tot nu beperkt tot enkele gevallen.We hopen dat dit zo blijft. Ook met oog op de eindexamens, die op De Marke en Arkelstein al in april zijn gestart en na de meivakantie beginnen op Het Vlier.

De zelftesten zijn bedoeld voor twee situaties. Het thuistesten van collega’s, en risicogericht testen van leerlingen en collega’s op school.

OCW stelt voor alle collega's twee zelftesten per week beschikbaar. Thuis te gebruiken, vrijwillig en als preventieve check. Het doel is uiteraard het veilig openhouden van onze scholen. Daarnaast kunnen wij met instemming van ouders leerlingen tot 16 jaar, en ook collega’s op school laten testen door een hiervoor speciaal opgeleide collega, zodra er een coronabesmetting op school bekend is geworden.

Het gebruik van de zelftesten is altijd vrijwillig. Het delen van de uitslag is niet verplicht. De uitslag wordt niet geregistreerd en is voor eigen gebruik. De inzet van zelftesten is aanvullend op de bekende maatregelen als anderhalve meter afstand, het dragen van een mondkapje bij verplaatsing in school, regelmatig handen wassen enzovoorts.

 

5 maart 2021

Alle scholen nu weer open

In de voorjaarsvakantie kwam het verlossende woord: alle leerlingen mogen weer naar school. Leerlingen, docenten en medewerkers hebben daar echt naar uitgekeken. Tot eind februari waren we alleen open voor examenkandidaten, praktijkonderwijs leerlingen en speciale opvang.

Nu organiseren we een combinatie van online en live onderwijs op 1,5 meter afstand in alle vijf de scholen. De meeste leerlingen gaan sinds woensdag 3 maart weer zo’n 2,5 dag per week naar school. De examenleerlingen op De Marke, vrijeschoolleerroute het Corberic en het Vlier en zijn er alle dagen, net als de leerlingen van het praktijkonderwijs op Arkelstein.

We ontvangen de komende jaren extra geld uit het Nationale Programma Onderwijs om vertragingen die leerlingen hebben opgelopen vanwege Corona op te vangen en te helpen herstellen. Een omvangrijk landelijk ondersteuningsprogramma waaruit bijvoorbeeld extra handen in de klas betaald kunnen worden. Het gaat om leervertragingen op cognitief, maar ook op sociaal/emotioneel gebied. Over de precieze invulling van het programma zijn wij in gesprek met ouders, leerlingen en docenten. 

 

4 februari 2021

RTV-Oost maakte dit programma en artikel over de effecten van online onderwijs. Hetty Vissers van De Marke werkte hier namens Etty Hillesum Lyceum aan mee. Zij is mentor, docent en leerlingbegeleider in 4 mavo.


13 januari 2021

Nog 3 weken langer lockdown voor het VO werd gisteravond in de landelijke persconferentie aangekondigd. Het ziet er nu naar uit dat dit in ieder geval duurt tot en met 9 februari a.s..

Wel zijn er live lessen en examens voor de examenleerlingen op De Marke en Het Vlier. Ook de lessen van het praktijkonderwijs op Arkelstein en de vmbo beroepsvakken op De Marke gaan door. Leerlingen houden onderling nu ook verplicht 1,5 meter afstand. Er is opvang in de scholen mogelijk voor leerlingen die thuis moeilijk tot leren komen of online hun lessen kunnen volgen. Neem in dat geval contact op met de mentor van uw zoon of dochter. Zo kunnen we afstemmen wat mogelijk is.


26 oktober 2020:

We gaan weer naar school!

Fijn dat we alle leerlingen weer op alle dagen van de week op school mogen ontvangen. Leerlingen hoeven geen anderhalve meter afstand te houden tot elkaar. Wel tot de medewerkers van de school. Ook houdt het personeel onderling anderhalve meter afstand.

We vinden het belangrijk dat onze leerlingen samen met klasgenoten les op school krijgen. Want op onze school leer je van en met elkaar. Dat kunnen we blijven doen in deze bijzondere tijd als we het voor iedereen veilig houden. Daarom hebben we strikte afspraken in de school, zoals:

  • We houden ons aan de welbekende basisregels van het RIVM;
  • We wassen onze handen bij binnenkomst op school en voor en na de les;
  • We volgen de aanwijzingen op de grond voor looproutes en veilige zones voor de docenten;
  • We blijven thuis bij ziekte en laten ons testen bij klachten;
  • Bij verplaatsingen in de gebouwen draagt iedereen een (niet-medisch) mondkapje.

Wij hebben ervoor gezorgd dat de ventilatiesystemen goed zijn afgesteld en we luchten extra veel in de klaslokalen.

Per schoolgebouw zijn soms bijzondere maatregelen nodig voor de veiligheid. Ouders en leerlingen zijn daarover per brief geïnformeerd. Specifieke informatie vind je terug op de website van de schoollocaties.

Op het Etty Hillesum Lyceum nemen we samen de verantwoordelijkheid voor een veilige en gezonde school.

Vragen?

Voor algemene vragen en antwoorden over het coronavirus (COVID-19) verwijzen wij door naar de websites van het RIVM.

Algemene informatie
Veelgestelde vragen

Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor vragen over de afspraken en/of maatregelen op onze scholen.


3 juni 2020:

Weer naar school op Het Stormink, met een 1,5 meter setting. De Deventer Post schrijft er dit over.

leerlingen Stormink van start Deventer post


3 juni 2020:rtv oost

Bekijk de uitzending van RTV Oost 2 juni 2020, impressie De Boerhaave; weer naar school in anderhalvemeter setting.

 


2 juni 2020: Start anderhalvemeter onderwijs op school

Op dinsdag 2 juni openen wij weer onze schooldeuren voor leerlingen en medewerkers. We zijn blij dat we elkaar weer op school kunnen zien. De veiligheid en gezondheid van onze leerlingen en medewerkers staat daarbij voorop.

We zijn druk bezig met de voorbereiding op de heropening. Het is een hele uitdaging om op school anderhalvemeter afstand te houden. Maar dat moet wel en daar gaan we ons aan houden. De schoolleiding, roostermakers en conciërges zijn volop bezig dit in goede banen te leiden. We besteden veel aandacht aan hygiëne en schoonmaak. Alle klaslokalen zijn voorzien van desinfecterende sprays. We intensiveren de schoonmaak en leggen extra nadruk op het schoonhouden van contactpunten en toiletten. Basisregels over hygiëne zijn overal in school goed zichtbaar opgehangen.

We starten vanaf 2 juni met mentorlessen met eigen klasgenoten. In kleine groepjes, die passen in de anderhalvemeter setting van een aangepast klaslokaal of een andere ruimte. We willen eerst leerlingen gelegenheid geven ervaringen te delen over elf weken thuisonderwijs. Daarna starten we met activiteiten op school in combinatie met online thuisonderwijs. We kijken de komende weken naar wat goed werkt. Dit nemen we mee in de voorbereidingen voor de aanpak na de zomervakantie.

De mogelijkheden voor “anderhalvemeter onderwijs” verschillen per schoolgebouw. Daarom maakt elke locatie een specifiek plan. Tot de start van de zomervakantie op 4 juli, bieden de scholen een mix aan van online thuisonderwijs en activiteiten op school. Ouders en leerlingen ontvangen hierover uiterlijk op maandag 25 mei een brief van de eigen school. Deze informatie is terug te vinden op de websites van onze scholen.


03 april 2020: Vandaag is er een filmpje op socials online gezet waaraan onze vmbo locatie De Marke heeft gewerkt. Het is een Corona-actie van ruim 100 ondernemers in Deventer. #voorwiedoejijhet

Check het de video.

De centrale eindexamens gaan niet door

Scholen gaan op basis van de schoolexamens beslissen of vmbo, havo en vwo leerlingen zijn geslaagd of niet.
Dit besluit van de regering volgt op de aangescherpte coronamaatregelen waaronder tot 1 juni a.s. geen samenscholing van groepen groter dan 3 personen.

Eindexamen leerlingen en ouders van De Marke (vmbo) en Het Vlier (havo, vwo) worden per mail geïnformeerd over wat dit precies voor hen betekent.
De eindexamens die landelijk zijn afgelast, zouden op 7 mei beginnen.

 

Wat betekenen de maatregelen voor het onderwijs aan leerlingen?

Al het onderwijs aan leerlingen wordt opgeschort tot nader order. De prioriteit ligt bij het voorbereiden van onderwijs aan eindexamenleerlingen en aan onderwijs op afstand. Ook de schoolexamens gaan tot nader bericht niet door. In de loop van de week verwachten we vanuit het Ministerie meer informatie te krijgen over maatregelen ten aanzien van de schoolexamens en het eindexamen. Voor het laatste Corona nieuws op de scholen:
De Boerhaave

De Marke

Arkelstein

Het Stormink

Het Corberic

Het Vlier

Aanwijzingen RIVM

Voor zowel leerlingen als medewerkers gelden nog steeds de aanwijzingen van het RIVM: blijf thuis als je verkouden bent, keelpijn of verhoging tot 38 graden hebt, of hoest. Voor iedereen geldt: beperk sociale contacten zoveel mogelijk en houd tenminste 1,5 meter afstand in acht. Ook moet men thuisblijven als men zelf of een huisgenoot behoort tot de groep ‘kwetsbare personen’ of als men een huisgenoot heeft waarvan is vastgesteld dat hij/zij het Coronavirus heeft.

Websites RIVM

Heb je vragen over het Coronavirus? Op de websites van het RIVM vind je de meest recente updates:

Algemene informatie: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19

Veelgestelde vragen: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden

 

Filmpje voor de kinderen van Deventer

De maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus gelden voor iedereen. Oók voor de burgemeester. In dit filmpje (1 minuut, 43 seconden) legt hij leerlingen en kinderen van Deventer uit waarom scholen en sportclubs dicht zijn.
ron konig kinderen

 

Filmpje voor volwassen inwoners van Deventer

Burgemeester Ron König roept alle Deventer inwoners op om de RIVM richtlijnen te volgen: “Deze crisis maakt duidelijk wat er echt toe doet. Het gaat in de allereerste plaats om de gezondheid van ons allemaal. We kunnen dit virus alleen stoppen als iedereen, jong en oud, zelf verantwoordelijkheid neemt. Hoe ingrijpend en vervelend de maatregelen ook zijn: ze zijn noodzakelijk.” Bekijk het filmpje van de burgemeester (2 minuten, 43 seconden).

ron konig volwassenen