De politie heeft in de ochtend van 19 februari aan de Centrale directie laten weten dat er twee personen aangehouden zijn. Het gaat om twee minderjarigen die worden verdacht van het versturen van dreigmails op 30 september, 1 oktober en 10 februari. De politie heeft in de afgelopen maanden intensief aan deze zaak gewerkt. Het bericht over de aanhouding hebben we gedeeld met leerlingen, ouders en verzorgers. De inhoud van deze brief kun je hier vinden.
Brief aan: Leerlingen, ouders en verzorgers Etty Hillesum Lyceum
Deventer, 19 februari 2025
Beste leerlingen, ouders en verzorgers,
De politie heeft ons zojuist laten weten dat er twee personen aangehouden zijn. Het gaat om twee minderjarigen die worden verdacht van het versturen van dreigmails op 30 september, 1 oktober en 10 februari. De politie heeft in de afgelopen maanden intensief aan deze zaak gewerkt.
We zijn opgelucht dat de politie erin geslaagd is twee verdachten aan te houden. Het toont aan dat het plegen van strafbare feiten (uiteindelijk) niet onbestraft blijft. Het versturen van de dreigmail heeft veel impact gehad: niet alleen op de leerlingen, maar ook op ons als collega’s en u als ouder / verzorger. We hebben op 1 oktober de school gesloten vanwege alle onrust, maar belangrijker is dat velen zich erg onveilig hebben gevoeld of nog voelen. Een veilige school en veilig leerklimaat is natuurlijk het allerbelangrijkste. We hopen dat aan die gevoelens van onzekerheid en onveiligheid nu een einde komt. Mochten jullie behoefte hebben aan ondersteuning, bespreek dit dan met je mentor.
We benadrukken dat de personen die aangehouden zijn, op dit moment alleen nog verdacht worden. Hoewel er zeer serieuze verdenkingen zijn, is iemand pas veroordeeld als de rechter uitspraak heeft gedaan. We mogen erop vertrouwen dat de rechter de feiten en omstandigheden zal wegen. We willen jullie vragen om terughoudend te zijn in je oordeel in gesprekken en / of social media. Ook vragen we jullie om niet te speculeren over de kwestie. Het leven in een rechtstaat is een groot goed: het betekent dat we in vrijheid ons leven kunnen inrichten naar onze eigen waarden. Het betekent ook dat we het handhaven van wetten en regels in handen leggen van politie en justitie. En de beoordeling of iemand deze wel of niet heeft overtreden is aan rechters.
Er is driemaal een dreigmail verstuurd vanuit een e-mailadres van een leerling die hier zelf niets mee te maken had. We zijn aan het onderzoeken op welke wijze toegang is verkregen tot deze accounts en wat we kunnen doen om de beveiliging verder te verbeteren.
Je eigen gedrag is het belangrijkste om te voorkomen dat derden mailen vanuit je emailadres. We vragen jullie nogmaals om zeer zorgvuldig om te gaan met je persoonsgegevens en wachtwoorden. We zullen op school extra aandacht besteden aan goed wachtwoordbeheer. Zouden jullie dit thuis ook met elkaar willen bespreken? Daarnaast overwegen we andere aanvullende beveiligingsmaatregelen op basis van de uitkomsten van het onderzoek. Samen werken we aan een veilige school!
Met vriendelijke groet, mede namens de locatiedirecteuren,
Esther Kopmels en Wiebo Spoelstra
Centrale directie
Etty Hillesum Lyceum
Update 11/02 2025
In de late avond van maandag 10 februari is er een dreigbericht verstuurd naar meerdere leerlingen en medewerkers van de Etty Hillesum Lyceum-locaties De Marke Noord, De Marke Zuid, Het Stormink en Het Vlier. Vanwege de inhoud van het bericht is er is direct contact gezocht met de politie en hebben wij als school aangifte gedaan. Op dinsdag 11 februari hebben we in de vroege ochtend leerlingen, ouders/verzorgers geinformeerd. Deze dag hebben we afgesloten met nog een brief. De inhoud van die brief/update kun je hier vinden.
Brief aan: Leerlingen, ouders en verzorgers Etty Hillesum Lyceum
Deventer, 11 februari 2025
Beste leerlingen, ouders en verzorgers,
Leerlingen en collega’s van drie van onze scholen ontvingen gisteravond laat een dreigmail van een onbekende afzender. Wij hebben jullie vanochtend vroeg laten weten dat alle locaties vandaag gewoon open zouden zijn en dat alle geplande lessen doorgaan. We hebben dit besluit genomen in overleg met de ‘driehoek’ (burgemeester, officier van justitie en politie). Zo’n besluit nemen we niet zomaar de veiligheid van onze leerlingen en collega’s staat altijd voorop. Op ons bericht vanochtend is vooral positief gereageerd. Dank daarvoor!
Verreweg de meeste leerlingen zijn naar school gekomen en hebben onderwijs gekregen. De politie heeft de surveillance in de loop van de middag kunnen afschalen. Ze houdt nog wel een extra oogje in het zeil. We gaan ervan uit dat we morgen weer naar een volledig normale situatie kunnen overgaan. Ook dan gaan de lessen dus gewoon door. Willen jullie erover praten of ben je ongerust? Blijf er dan niet mee rondlopen, maar stap naar je mentor, die je verder kan helpen.
Helaas ontvangen scholen in heel Nederland regelmatig dreigberichten. Het is voor ons de tweede keer in korte tijd dat we hiermee geconfronteerd worden. Gelukkig blijkt er achteraf dan geen gevaar te zijn geweest. Degenen die deze dreigementen versturen begaan een misdrijf evenals degenen die zo’n bericht doorsturen. Dit is strafbaar en heeft vaak heel veel impact, zeker als jouw naam genoemd wordt. De politie wil heel graag de daders oppakken. Het onderzoek is dan ook nog in volle gang.
We hopen van harte dat de politie er in slaagt om de daders op te sporen. Mocht je een tip voor de politie hebben, dan kun je contact opnemen met de politie (zie hieronder). Je mag het vanzelfsprekend ook met je mentor delen.
Tot slot willen we je heel hartelijk bedanken dat jullie naar school gekomen zijn vandaag. Daar spreekt veel vertrouwen uit en dat waarderen we zeer. Dat geldt ook voor de vele hartverwarmende reacties en steunbetuigingen die we hebben mogen ontvangen. Het laat zien dat we betrokken zijn bij de school en bij elkaar.
Met vriendelijke groet,
Mede namens de locatiedirecteuren
Esther Kopmels en Wiebo Spoelstra
Centrale directie
Zie je een dreigbericht, meld het!
Iedereen die een bedreiging uit, loopt het risico om stevig gestraft worden: daar word je niet blij van.
Ook als je een dreigbericht doorstuurt loop je dat risico! Deel dat soort berichten niet, maar meld het bij de politie via telefoon 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Of vertel het aan je ouders/verzorgers, een begeleider of een docent.
Tips en informatie
De politie doet een oproep om informatie te delen die kan helpen bij het onderzoek. Informatie kan gedeeld worden via 0900-8844. Anoniem melden kan via ‘Meld Misdaad Anoniem’ op 0800-7000 of via het tipformulier op www.meldmisdaadanoniem.nl